Trafikte Her Çakarlı Araca Yol Verilmeli Mi ?

TRAFİKTE HER ÇAKARLI ARACA YOL VERİLMELİ Mİ ?

Yoğun bir trafik içerisinde seyir halinde iken arkadan çakarlı bir araçtan siren sesi geliyor ve siz panikleyip şerit değiştirerek çakarlı araca yol veriyorsunuz. Lakin siren çalan araç, ne ambulans ne cankurtaran, ne polis, ne resmi bir araç, ne de yol verme zorunluluğunuz olan bir araç. Sadece çakarı olan ve çakar sayesinde trafikte geçiş üstülüğü sağlayan bir araç…
Son zamanlarda trafikte, çok fazla çakarlı araçla sizde karşılaşıyorsunuzdur.

Trafikte artan bu çakarlı araçlara karşı, her çakarlı araca yol üstünlüğü vermemiz gerekiyor mu diye düşünen araç sürücüsü çok fazla. Peki çakarlı araç ne demek?

Çakarlı araç olarak tabir edilen araçlarda, trafikte üstünlük sağlamak maksadıyla kırmızı-mavi ışık kullanılıyor. Bu kırmızı-mavi ışıklara ise çakar adı veriliyor.
Araçların üstünde ya da önünde yer alan ışıkların yanıp sönmesinden dolayı bu şekilde adlandırılıyor.

Aşağıda ayrıntılı şekilde bu çakarlı araçların hepsine, her zaman yol üstünlüğü verip vermeyeceğimizden bahsedeceğiz. Şöyle ki;

Karayolları Trafik Kanunu’nun “Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar ve sürme kuralları” başlıklı 71. Maddesinde;

Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar öncelik sırasıyla şunlardır:

  1. Cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar,
  2. İtfaiye araçları, orman yangınlarıyla mücadele eden araçlar,
  3. Hükümlü veya sanığı takip eden veya emniyet ve asayişi korumak için acele olay yerine giden zabıta araçları,
  4. Bir trafik suçu işleyerek kaçan aracı takip eden veya trafik güvenliğini koruma veya
    trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine gitmekte olan görevlilere ait araçlar,
  5. Afet ve acil durum hâllerinde afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar,
  6. Devletin yasama, yürütme ve yargı organlarının üst makamlarına ait ekli (1) sayılı listede gösterilen araçlar,
  7. Görev ve hizmet gerekleri veya güvenlik nedenleriyle geçiş üstünlüğüne sahip olduğu yönetmelikte belirlenen araçlar,

Bu araçlar görev halinde iken geçiş üstünlüğü hakkına sahiptir.

Bu hak, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak,duyulur ve görünür geçiş üstünlüğü işaretini vermek şartı ile kullanılır.Bu araçlar, bu Kanun ve yönetmelikte yazılı trafik kısıtlama ve yasaklarına bağlı değildir. Bunların birbirleriyle karşılaşmalarında birinin diğerine göre geçiş üstünlüğü yukarıda yazılı olan sıraya göredir.
Zorunluluk olmadığı hallerde geçiş üstünlüğünü kullanmak yasaktır. Zorunluluk olmadığı halde gereksiz geçiş üstünlüğü hakkını kullanan sürücüler 1 800 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.

“Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikte belirlenir.” denilmiştir.

AVUKAT KÜBRA KARTAL

İşçilik tazminatları sürecini sağlıklı şekilde yürütmek ve hukuki yardım almak için tarafımızla 0542 192 94 81 numaralı hattan ve info@kubrakartal.av.tr  adresine e posta atarak tarafımızla iletişime geçebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

www.kubrakartal.av.tr

 

Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlar Hakkında Yönetmelik’te ise Çakarlı araçların kullanımı ile ilgili düzenleme yapılmıştır.
Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlar Hakkında Yönetmelik’in “Geçiş üstünlüğüne sahip araçlarda uyarı işaretler” başlıklı 7. Maddesinde ;

Işıklı uyarı işareti;

  • Ambulanslarda, organ, doku veya kan nakil araçlarında, trafik ve genel kolluğa ait araçlarda mavi-kırmızı veya mavi,
  • İtfaiye, orman yangınlarıyla mücadele eden araçlar, afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar kırmızı,
  • Karayolları Genel Müdürlüğünün sadece trafik hizmetlerine tahsis edilen araçlarında ve Adalet Bakanlığına ait hükümlü veya tutuklu sevk araçlarında mavi,
  • Yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşlara ait kar ve buzla mücadele araçları ile acil müdahale gerektiren durumlarda görevli araçlar ile doğalgaz acil müdahale araçlarında sarı,
  • Kanunun ekli (1) sayılı listesinde belirtilen makam sahiplerinin kullanımına verilen araçlar, korunan ve koruyan araçlar, 5 inci maddenin birinci fıkrasının (e) bendi gereğince geçiş üstünlüğü tanınan kişilerin kullanımında olan araçlarda mavi-kırmızı, renkte bulunur.

(2) Afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlarda devamlı aynı notadan, diğerlerinde değişik notaların seslendirilmesi şeklinde sesli uyarı işareti bulunur. ” denilerek çakarlı araçlarda kullanılan uyarı işaretlerinin renklerin açıklaması yapılmıştır.

Yine, Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlar Hakkında Yönetmelik’in “Geçiş üstünlüğü hakkının kullanım esasları” başlıklı 8. Maddesinde;

Geçiş üstünlüğü aşağıdaki esaslara uygun olarak kullanılır:

  • Bu araçlar görev halinde iken geçiş üstünlüğü hakkına sahiptir. Zorunluluk olmadığı hallerde geçiş üstünlüğünü kullanmak yasaktır.
  • Geçiş üstünlüğü, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, ışıklı ve sesli uyarı işaretlerini bir arada vermek şartı ile kullanılır. Sesli ve ışıklı uyarı işaretleri, zorunlu hallerde en az 150 metreden duyulabilecek ve görülebilecek şekilde kullanılır. ” denilmiştir.

Görüleceği üzere araçta çakar bulunması, çakarlı araça sürekli geçiş üstünlüğü sağlamayacaktır. Kanun ve Yönetmelik açıkça bu konuyu düzenlemiştir olup;

Bu araçların görev halinde iken geçiş üstünlüğü hakkına sahip olduğunu, Zorunluluk olmadığı hallerde geçiş üstünlüğünü kullanmanın yasak olduğunu belirtmiştir.

Siren çalmanın esasları da kanunda belirtilmiş olup, görev halinde iken çakarlı araç kullanılmalıdır. Sesli ve ışıklı uyarı işaretleri, yani siren ancak zorunluluk hallerinde en az 150 metreden duyulabilecek ve görülebilecek şekilde kullanılır.

Yani kanun ve yönetmelikte belirtilen haller dışında her çakarlı araca yol verme zorunluluğumuz bulunmamaktadır. Ayrıca, sesli uyarı işareti çalmayan yani siren çalmayan, çakarlı araçlara da trafikte öncelik verme zorunluluğumuz bulunmamaktadır.

Trafikte artan çakarlı araçların denetimlerini Polis ve jandarma trafik birimleri etkin bir şekilde yaparak, geçiş üstünlüğü hakkını gerekli şartlar oluşmadan kullananlar ile hakkı olmamasına rağmen çakar lamba bulunduranlar hakkında idari para cezası kesilmekte ve esaslara uymayan araçlar trafikten men edilmektedir.

ÇAKAR TAKMANIN CEZASI NEDİR?

Trafikte artan çakarlı araçların denetimlerini Polis ve jandarma trafik birimleri etkin bir şekilde yaparak, geçiş üstünlüğü hakkını gerekli şartlar oluşmadan kullananlar ile hakkı olmamasına rağmen çakar lamba bulunduranlar hakkında idari para cezası kesilmekte ve esaslara uymayan araçlar trafikten men edilmektedir.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Trafik yönetmeliği uyarınca idari para cezası ile cezalandırılırlar. Cezanın 15 gün içinde ödenmesi durumunda da yüzde 25 indirim uygulanmaktadır.

Kural ihlalinin mahiyetine göre, ehliyete el konma cezası da verilebilir. Çakar lamba takma cezası eğer 1 yıl içinde 3 kez alınırsa, söz konusu araç 15 gün süresince trafikten men edilir.

ÇAKAR LAMBA TAKMA CEZASI SORGULAMA

Çakar lamba takma cezası alan sürücüler e-Devlet üzerinden kullanıcı şifreleri ile giriş yaparak sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Giriş yapıldıktan sonra sistem üzerinde bulunan e-Hizmetler bölümünden ‘Emniyet Genel Müdürlüğü’ menüsüne girerek ‘Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’ bağlantısına tıklayarak trafik ceza sorgulaması yapılabilir.

Bu yöntemin yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden de trafik ceza sorgulama yapılabilir. Bunun için gib.gov.tr internet sitesine girerek ‘Borç Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısı üzerinden ‘Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısına tıklayarak çakar lamba ve siren takma cezası sorgulaması yapılabilir.

Çakarlı araç ile alakalı sorularınıza dilerseniz 0544 712 94 81 numaralı telefon numarasından dilerseniz whatsapp hattımızdan dilerseniz de ” info@kubrakartal.av.tr” e posta adresine mail atarak da cevap alabilirsiniz.

Çakarlı araç, çakar takma cezası, çakarlı araca yol üstünlüğü, çakarı kim takabilir, çakarlı lamba, çakarlı araç nedir, çakar lamba kimler kullanabilir, trafikte çakar ne demek, çakar takmak yasak mı