HAMİLEYKEN BOŞANMA DAVASI  AÇILABİLİR Mİ VE DOĞMAMIŞ ÇOCUĞA NAFAKA İSTENEBİLİR Mİ? 

HAMİLEYKEN BOŞANMA DAVASI  AÇILABİLİR Mİ VE DOĞMAMIŞ ÇOCUĞA NAFAKA İSTENEBİLİR Mİ? 

Hamileyken boşanma davası açılabilir mi ? Mahkemece hamileyken boşanma kararı verilebilir mi? Anne karnında ki çocuğun durumu ne olacaktır ve doğmamış çocuğa nafaka istenebilir mi?

Tüm bu sorular hamileyken boşanma kararı alan eşlerin merak ettiği sorulardır.

Hamilelik boşanma davasının açılmasına engel bir durum değildir. Boşanma davası açabilmek için hamileliğin sonlanması veya doğumun gerçekleşmesinin beklenmesine gerek yoktur.

Şayet taraflar evlilik birliliğinin kurulmasından itibaren 1 yılı doldurmuşlarsa hamilelik durumu olsa dahi taraflar Anlaşmalı Boşanma Davası açarak anlaşmalı olarak boşanabilirler. Lakin, taraflar anlaşmalı boşanmak istemedikleri zaman, çekişmeli boşanma davası açmak zorundadırlar.
Bu durumda taraflar hamilelik durumunda çekişmeli boşanma davası açıp açamayacaklarını merak etmektedirler.

Evlilik birliği kurulduğu andan itibaren, boşanma davası her zaman açılabilir.

Hamilelik durumunda boşanma davasının açılmayacağına dair inanç ve görüşler hukuka aykırıdır. Zira, hamilelik durumunda da, zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, terk, aldatma, fiziksel şiddet gibi evlilik birliği içerisinde boşanmaya sebep davranışlar olabilir.

Hamilelik durumunda sıklıkla karşılaştığımız boşanma nedenleri arasında, aldatma karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra, hamilelik durumunda kadın, fiziksel şiddete, psikolojik şiddete ve ekonomik şiddete maruz kalabilir, erkek evi terk edebilir veya kadını evden kovabilir. Bu durumlarda evlilik birliğini sürdürmek istemeyen kadın veya taraflardan biri Boşanma davasını açabilir.

Hamilelik durumunda, hamile kadın boşanma sürecinde geliri olmadığını ve çalışmadığını iddia ve ispat ederek mahkemeden kendisi için ve çocukları varsa çocukları için nafaka isteyebilir. Boşanma süreci devam ederken, mahkemece kadın için hükmedilen tedbir nafakasını ve çocuklar için hükmedilen iştirak nafakasını koca ödemek zorundadır. Şayet nafaka ödeme yükümlüsü Nafakayı ödemiyorsa, nafaka alacaklısı eş ödenmemiş veya biriken nafakalar için İcra takibi yoluna başvurarak, nafakasını tahsil edebilir. . Tedbir nafakasını icraya koymak için mahkeme kararının kesinleşmesine gerek yoktur.

Hamile kadın, kendisi ve çocukları için nafaka isteyebileceği gibi, ortak konutun kendisine tahsis edilmesini, ortak konuttaki eşyaların kendi kullanımına izin verilmesini, kocanın evden uzaklaştırılması, mal varlıklarına yönelik tedbirlerin konulmasını mahkemeden talep edebilir.

Peki Hamile Kadın Doğmamış Çocuğu için Nafaka isteyebilir mi?
Hamile Kadın, doğmamış çocuğu için mahkemeden nafaka isteyemez. Şayet hamilelik boşanma sürecinde gerçekleşir ve kadın çocuğu sağ doğurursa mahkemeden çocuk için nafaka talep edebilir.
Zira; Medeni Kanunu’nun 28. Maddesinde ” Kişilik, çocuğun sağ olarak tamamıyla doğduğu anda başlar ve ölümle sona erer.” hükmü yer almaktadır.
Çocuk şayet boşanma sürecinden sonra doğarsa, çocuk için doğumdan sonra nafaka istenebilir. Bunun önünde bir engel yoktur.

Avukat Kübra KARTAL

Boşanma sürecini sağlıklı şekilde yürütmek ve hukuki yardım almak için tarafımızla  0542 192 94 81 numaralı hattan ve info@kubrakartal.av.tr ‘ye e posta atarak detaylı bilgi için tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.
www.kubrakartal.av.tr